Näe Itämeri uusin silmin

Kari “Ruffe” Nurmi on seikkailuhenkinen veneilijä, joka valmistautuu uusimpaan tempaukseensa ensi keväänä. Hän aikoo purjehtia ensimmäisenä Atlantin yli Itämerellä.

Tarkoituksena on purjehtia yhtäjaksoisesti 2700 meripeninkulmaa, joka vastaa Atlantin ylitystä Kanarian saarilta Karibialle. Siis virtuaalinen Atlantin ylitys, mutta kotivesillä. Hän purjehtii tuon matkan avomerellä yhtäjaksoisesti käymättä kertaakaan maissa, joten kyseessä on tiettävästi pisin ja samalla vaativin purjehdushanke näillä vesillä.

Vaikka idea kuulostaakin siltä, että siinä on vähän pureksimista, on yhtäläisyys Atlantin ylitykseen ilmeinen ja siitä Ruffella on kokemusta kahden ylityksen verran. Hanke vaatii lähes samanlaisen suunnittelun, valmistautumisen ja varusteet kuin pitkä valtameripurjehduskin. Ruokaa, juomaa ja polttoainetta on otettava kuukauden merellä olon tarpeisiin. Veneen omaan energiatuotantoon on kiinnitettävä erityistä huomioita, jotta sähköä riittää nykyaikaisten laitteiden ylläpitoon ja miehistön rooli korostuu ehkä enemmän kuin valtamerten ylityksillä.

”Purjehduksillani olen nauttinut eniten merellä olemisesta, en niinkään uusista paikoista. Ympärillä oleva alati muuttuva luonto ja sen tuottamat elämykset, jännitys ja haasteet ovat kiinnostaneet enemmän kuin rantaelämä, vaikka ei siinäkään mitään vikaa ole. Tätä koukuttavaa osana luontoa tunnetilaa haen ja siihen uppoudun pitkillä purjehduksilla. Olen innoissani, kun pääsen kokemaan samoja tunnelmia kuin 26 vuotta sitten, jolloin purjehdin kaksi kertaa Atlantin yli. Ja venekin on sama kuin silloin.”

Kuukausi avomerellä tulee olemaan mielenkiintoinen seikkailu, sillä aika on pitkä ja Itämeri jopa haastavampi merialue kuin Atlantti Kanarian ja Karibian välillä. Alkukesästä vastassa ovat kylmät ja vastaiset tuulet sekä vilkas laivaliikenne. Seikkailussa otetaan mittaa vain omasta itsestä, ajalla ei ole väliä, ainoastaan kertyneellä matkalla. Atlantin ylitys päätyy palmupuiden alle, kun taas Itämereltä palataan lähtösatamaan.

Aikaa tähän purjehdukseen menee noin kuukausi, kun Atlantin ylitykseen saa helpostikin kulumaan jopa puolitoista vuotta. Näin kulut ovat vain murto-osa siitä mitä matka Atlantilla maksaisi eikä tarvitse ottaa sapattivapaata ja laittaa asuntoaan vuokralle. Itämerellä jopa työn tekeminen on mahdollista hyvien tietoliikenneyhteyksien ansiosta.

Ajatus siitä, että hankkeen voi keskeyttää milloin vain tuottaa toki turvallisen tunteen, mutta tekee siitä henkisesti haastavan. Kovalla kelillä suojan hakeminen satamasta ja lämmin pizza rantaravintolassa voi olla ylivoimaisen houkuttelevaa viikkoja merellä viettäneelle.

Tempauksellaan Ruffe haluaa osoittaa, että Itämeri on monien mahdollisuuksien meri, josta kannattaa pitää huolta. Hän haluaa innostaa ja haastaa ihmisiä viettämään enemmän aikaa merellä ja kokemaan pitkien avomeripurjehdusten tuoma positiivinen muutos ajattelutavassa silloin, kun luonto on koko ajan läsnä ja määrittelee kaiken tekemisen. Veneeseen syntyy oma horisontin rajaama mikromaailma, jossa jokainen päivä on uusi seikkailu. Purjehduksellaan Ruffe haluaa myös kiinnittää huomiota Itämeren tilaan, jossa häntä huolestuttavat rehevöitymisen lisäksi vilkkaan laivaliikenteen aiheuttamat riskit erityisesti Suomenlahdella

Jos olet unelmoinut valtameripurjehduksesta ja itsesi haastamisesta, niin tämä on oivallinen mahdollisuus kokea se turvallisesti yhdessä kesässä ja murto-osalla kustannuksista. Jokainen halukas voi lähteä ylittämään itseään omasta kotisatamastaan, kunhan käy kiertämässä kolme kääntöpistettä: Kotkan majakalla idässä, Kemin majakalla pohjoisessa ja Kielin edustalla etelässä. Kääntöpisteet voi kiertää haluamassaan järjestyksessä, ja purjehdus Itämerellä antaakin lukemattomia mahdollisuuksia reitinvalintoihin ja taktisiin ratkaisuihin avotuulien määrän maksimoimiseksi. Jokainen 2700 meripeninkulmaa matkamittariinssa saanut on voittaja.

Tärkeä osa hanketta on siitä tuotettavat erilaiset sisällöt. Ruffe tuottaa mm. videomateriaalia koko projektistaan aina valmistautumisesta ja varusteista matkatunnelmiin asti, joita voi seurata niin ruffe.fi -sivuilta kuin eri some-kanavissa, joista Facebook (facebook.com/seikkailunmaku) on se, jossa tapahtuu eniten. Kannattaa käydä tykkäämässä, jolloin hankkeen valmisteluita ja etenemistä pääsee seuraamaan aitiopaikalta.

Ota yhteyttä, jos hanke kiinnostaa. Ruffe auttaa mieluusti sen suunnittelussa: ruffe@ruffe.fi