Purjehtijat apuna Itämeren mikromuovi­tutkimuksessa

Ruffe ja SYKE pilotoivat ensimmäistä kertaa veneellä tapahtuvaa kansalais­havainnointia

Seikkailija Kari ”Ruffe” Nurmi aikoo tehdä Itämerellä kuukauden mittaisen 5000 km non-stop -avomeripurjehduksen. Reissu tehdään ilman pysähdyksiä koko ajan purjehtien, ja se vastaa pituudeltaan Atlantin ylitystä Kanarialta Karibialle. Helsingin venemessuilla lanseeratussa Atlantin yli Itämerellä -hankkeessa on yhtenä yhteistyökumppanina Suomen Ympäristökeskus (SYKE), ja purjehdusta tullaan hyödyntämään myös ympäristötutkimuksessa.

Tutkimusta varten on suunniteltu pieneen tilaan, kuten purjeveneeseen, mahtuva haavi, jolla kerätään mikroskooppisen pientä muoviroskaa meren pinnalta. Ruffen purjehtima alue on niin laaja, että näytteitä saadaan hyvä otos niin Perämereltä, Suomenlahdelta kuin Itämeren eteläosistakin. Näytteet tutkitaan SYKE:n toimesta hankkeen jälkeen.

– Suomen ympäristökeskuksen mikromuovitutkijoiden kanssa suunniteltua mikromuovien seurantaa kansalaishavainnoinnin keinoin pilotoidaan ensimmäistä kertaa purjehduksen aikana. Tarkoitus on kerätä mikroroskaa Itämereltä ja verrata saatuja tuloksia SYKEn aiemmin T/A Arandan seurantamatkoilla keräämiin aineistoihin, merenhoidon erikoistutkija Outi Setälä Suomen Ympäristökeskuksen merikeskuksesta kertoo.

– Luonto- ja ympäristökysymykset ovat aina olleet minulle tärkeitä, ja olen halunnut tuoda niitä esiin myös aiemmissa Laiturilla yli Suomenlahden ja Dronella yli Suomenlahden hankkeissani. Huoli arktisen ympäristön tilasta oli myös yksi Huippuvuorten ympäripurjehdukseni teemoista. Niinpä olenkin todella innostunut mahdollisuudesta tehdä konkreettista yhteistyötä Itämeren hyväksi SYKEn kanssa, Ruffe korostaa.

Matkalla testataan myös uutta vedenalaista PowerRay-kuvauslaitetta, joka toimii kuten ilmassa lennätettävä drone-kuvauskopteri, mutta veden alla. Laitteella voi sukeltaa jopa 30 metrin syvyyteen. Ruffen mukaan tarkoituksena on selvittää, voiko sillä kuvata helpommin kuin sukeltamalla, mitä kaikkea roskaa merenpohjasta löytyy.

Lisätietoja hankkeesta: www.kuukausiavomerella.fi ja www.ruffe.fi

Kari ”Ruffe” Nurmi
Puh. 040-5054412
S-posti: ruffe@ruffe.fi

Outi Setälä
Puh. 0295 251 635
S-posti: outi.setala@ymparisto.fi

Kari ”Ruffe” Nurmi on nuorin, pienimmällä veneellä, Atlantin molempiin suuntiin ylittänyt suomalainen kippari. Vuonna 2013 Ruffe purjehti ensimmäisenä suomalaisena muoviveneellä Huippuvuorten ympäri. Hän on myös purjehtinut ensimmäisenä laiturilla ja lennättänyt drone-kuvauskopterin Suomenlahden yli.

Lehdistömateriaalit: Ladattavat kuvat